TEUS NOBEL LIBERTY GROUP - HUMAN FIRST

Artiest info
Website
facebook
Label : Integral

foto by Rutger van der Zalm

Teus Nobel (1982) studeerde vanaf zijn 17e aan de Codarts Hogeschool in Rotterdam, 2 jaar klassiek en 4 jaar jazz, hij haalde zijn bachelors in 2006. Hij kreeg o.a. les van Jarmo Hoogendijk bij wie hij in 2016 ook een masterstudie begon, hij voltooide die in 2018 met een artistic research naar de muzikale erfenis van trompettist Woody Shaw.

Al voor en tijdens zijn studie werkte hij in diverse groepen, teveel om hier op te noemen, “Human First ”(de titel verwijst naar zijn zoontje Bix vernoemd naar trompettist Bix Beiderbecke) is zijn zesde album onder eigen naam. Hij maakte ook nog twee albums met de Belgische pianist Jef Neve en twee met pianist/arrangeur Roeland Jacobs en het Radio Filharmonisch Orkest, voor het album Saudade ontving hij een Edison. Dit is zijn derde album met de Liberty Group bestaande uit Alexander van Popta op Fender Rhodes en piano, Jeroen Vierdag op contrabas en el.bas, Tuur Moens op drums en Teus Nobel op trompet en flugelhorn. Voor het titelnummer “Human First” dat uit twee delen bestaat werd de groep uitgebreid met Jasper Blom op tenorsax en Teis Semey op gitaar. Het nummer werd geschreven door Teus naar aanleiding van een compositieopdracht van de VNJJ en BUMA t.g.v. de week van de jazz 2022. Overigens is “Human First” alleen verkrijgbaar op vinyl, blijkbaar een nieuwe trend. Ik behoor nog tot de ”Oldtimers” die hun lp’s niet weggedaan hebben en nog steeds voornamelijk tweedehands lp’s kopen, dus geen probleem.

Dat het barst van het jazztalent in Nederland en België is de liefhebber wel bekend maar dat in ieder geval in Nederland echte jazz nauwelijks is te beluisteren op de radio, is een drama. Dit album is wederom een bewijs dat het borrelt van het talent, de samenwerking van Teus met gevestigd Belgisch jazztalent Jef Neve bewijst wel in hoeverre zijn status is gevorderd. Dit is mijn eerste kennismaking met zijn werk onder eigen naam en ik sta paf ! Zoals gebruikelijk moet de muziek natuurlijk weer in hokjes worden gestopt, o.k. dit is jazzmuziek, maar in welke categorie moeten we het stoppen, want dat is belangrijk voor de jazzrecensenten, terwijl de betreffende jazzmusici absoluut geen etiket willen plakken op hun muziek.

De twee delen van “Human First” staan elk op kant A en B van de lp en beslaan in totaal zo’n 27 minuten (!). De andere twee nummers zijn geschreven door Alexander van Popta onder de titel “When Riku saw the colors dancing” part I & II. Het verwijst naar de beelden van het noorderlicht gemaakt door de Finse fotograaf Riku Karjalainen. Het is fraaie, luchtige muziek die klinkt als de soundtrack van een natuur documentaire, in deel II zijn er duidelijk verwijzingen naar het spel van Miles Davis, zeker als Teus de demper hanteert. “Human First” is ook een verwijzing naar de crisis waarin Teus belandde toen hij door toedoen van de pandemie niet meer kon optreden en hij besefte dat er meer is dan muziek en wel zijn familie en gezin. Het is soms tumultueuze muziek waar vooral in deel II de kracht van af spat, mede door de toevoeging van gitaar en tenorsax is hier sprake van een voller en mede daardoor spannender muzikaal gebeuren. Hulde aan Teus en zijn Liberty groep die hier een fantastisch album tot stand hebben gebracht !

Jan van Leersum.